Ana Menü
Anket
Ruhmorgu hangi müzik tarzından nefret eder?

Oy vermek için üye olmanız gerekmektedir.
Ruhmorgu Olarak
"Türkçe Konuş!"
Kampanyasını Destekliyoruz...

Bize Destek Olun!

Başlığı Görüntüle
Ruhmorgu » Ruhmorgu Sanat » Sinema
A clockwork Orange (Otomatik Portakal)
Kullanıcı Adı
Parola
Kayıt S.S.S. Üye Listesi Bugün Yazılanlar Arama

Başlığı Yazdır

12-07-2009 02:59 ÖS A clockwork Orange (Otomatik Portakal)
Kullanıcı Avatarı

Clementine
Bitkin Beden :/

Katılım Tarihi: 10.07.09

Uyarı seviyesi 0
A clockwork orange'i bir filmden daha fazlasi yapan bir ozelligi vardir . Bu filme yapilan yorumlar insanlarin kisilikleri ilgili cikarim yapmamda yardimci oluyor. Oturup "iste su bunu dedi o zaman o boyle bir insan" demiyorum ama cogu zaman kisi hakkinda ya yeni seyler ogreniyor ya da daha onceden anladigim seyleri pekistirip gulumsuyorum.

Cok guclu bir film bu, iyi veya kotu diyebilirsiniz, fakat kimse guclu olmadigini iddia edemez bence. Toplam 7 kez izledim bu filmi hatirladigim kadariyla. Ilkini yalniz, kalan 6sini cok farkli kisilikteki insan veya insan gruplariyla. O kadar farkli tepkiler, yorumlar duydum ama tepkisiz izleyen hic gormedim. Zaten Stanley icin onu ya cok severler ya nefret ederler derler.

Gelelim yorumlara. Cok sapik bir film diyen iki arkadasim oldu, yonetmenin fetis ve sapik oldugunu iddia ettiler. Igrenip izlemeyen oldu. Fimi verdigimde "abi bu nasil film ya bulardan baska va mi sende" diyen oldu . (Nasil filmse artik.) Oyle bir sordu ki ben de yok abi sadece bu var diyebildim. Bunlar sadece gulunecek yorumlar elbet. Ciddi ve dikkate aldigim yorumlara gelince forumda bile bunun yansimalarini gordugum uzere bu yorumlari ikiye ayiriyorum.

1.Kapali pencereden assagiyi seyretme.
2.Pencerenin perdelerini cekme.

Cogumuz yorumumuza kendi ozumuzu katip baskalarinin aslinda filmle alakasi olmadigini dusundugu yonde yorum yapiyoruz. Baskalarinin diyorum cunku bu kadar cesitli konularda yapilan benzetme ve cikarimlar tesaduf olamaz. Demek ki bu filmde oyle bir yon var ki kisinin kendisini ya da kendi goruslerini filme entegre etmesini mecbur kiliyor.

Ikincisini daha nadir gordum. Bazi insanlar bu filme "cok berbat, neyini begeniyorlar ki", "igrencti adamin popsunu gordum " , "mukemmeldi alexe asik oldum" tarzi yorumlar yapabiliyorlar. Ben bunlarin filme kafasini kapattiklarini ya filme gore muhafazakar ya da ice donuk (olumsuz anlamda kullanmiyorum) ya da belli bir zumreye hitaben konusanlar oldugunu dusunuyorum.

Herkesi ayrintili okumadim ama ikinci yorum grubuna giren bir insanin bizim forumumuzda olacagini (dersi alanlardan, cunku onlari az cok taniyorum) sanmiyorum. Ama yine de yorumlarini duymak hosuma gidiyor. Iskender ve Gizem'in yorumlarinin altinda isim olmasa ben yazardim mesela.

Bir de dolu adam filmi bu kaba tabirle. Yani izledigimiz cogu filmi herkes izleyebilirdi ama bu filmi -guzel bulmaktan bagimsiz- sokaktaki herkes izleyemez bence. Cabuk SIKILIR ya da begenmez. Bu her begenmeyen bostur ya da her begenen doludur anlamina gelmez kesinlikle ama burada demek istedigim, her toplum yoklamasi bu tur filmlere isik tutmaz, Batman Begins degil bu sonucta.

Son olarak,
iyi veya kotu demem ben bu filme, ici bos kalir oyle dersem. Tam olarak tasvir etmek zorunda kalirsam soyle derim;
Filmdeki sallanan cinsel organ seklindeki sanat eserini gordun mu? Yorumla onu, iste oyle bir film bu, gider ve gelir. Hic durmaz. Sanat eseri!

12-07-2009 03:06 ÖS RE: A clockwork Orange (Otomatik Portakal)
Kullanıcı Avatarı

Clementine

Uyarı seviyesi 0
www.naymz.com/blog/wp-content/uploads/2006/09/A%20Clockwork%20Orange.jpg
www.sanatlog.com/wp-content/uploads/2008/12/a_clockwork_orange.jpg
www.sitemder.org/img/image/a_clockwork_orange.jpg

13-07-2009 05:57 ÖS RE: A clockwork Orange (Otomatik Portakal)
Kullanıcı Avatarı

Clementine

Uyarı seviyesi 0
Stanley Kubrick;

Kariyerine New York'un Look dergisine amatör fotoğraflar çekerek başlayan Kubrick, kısa zamanda Look dergisinin fotoğrafçılarından biri oldu. İzlediği filmlerden çok daha iyisini yapabileceğine inanarak yönetmenlik yapmaya başladı. İlk filmleri, Fear and Desire, Killer's Kiss ve The Killing ile kendisini ispatladı. Paths of Glory ve Spartaküs ise onun iyi yönetmenler arasındaki yerini almasını sağladı.

1960'lı yıllarda Lolita filmini çekmek üzere İngiltere'ye giden Kubrick, yaşamının geri kalanını bu ülkede geçirdi. Dr. Garipaşk, satirik komedinin sinemadaki önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir. Ancak Stanley Kubrick'i 20. yüzyılın en önemli yönetmenlerinden biri yapan, 1968 MGM Cinerama prodüksüyonu olan 2001: Bir Uzay Macerası ve 1971 yapımı Otomatik Portakal'dır.

William Makepeace Thackeray'in bir romanının sinemaya uyarlanması olan Barry Lyndon, Jack Nicholson'ın oynadığı The Shining, yaklaşık 7 yıl çalıştığı savaş filmi Full Metal Jacket ve son anda yapmaktan caydığı Yapay Zeka Kubrick efsanesini sürdüren filmler oldular.

Arthur Schnitzler'in Traumnovelle romanından uyarlanan ve Tom Cruise ile Nicole Kidman’ın oynadıkları Gözleri Tamamen Kapalı'yı bitirdikten birkaç gün sonra ölen Kubrick, Childwickbury Manor, Hertfordshire, İngiltere'de toprağa verilmiştir.

* 2001: Bir Uzay Destanı (film)
* Dr. Garipaşk (film)
* Fear and Desire (film)
* Full Metal Jacket (film)
* Gözleri Tamamen Kapalı
* Lolita (film, 1962)
* Otomatik Portakal (film)
* Spartaküs (film)
* The Shining (film)

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/KubrickForLook.jpg/300px-KubrickForLook.jpg

13-07-2009 06:03 ÖS RE: A clockwork Orange (Otomatik Portakal) | Düzenleyen Siluet 13-07-2009 10:16 ÖS
Kullanıcı Avatarı

Clementine

Uyarı seviyesi 0
Filmdeki Şiddet Unsuru Üzerine Anekdot

Otomatik Portakal'ın, Kubrick'in en çok konuşulan yapımlarından biri olmasının nedeni içerdiği şiddet unsurları ve şiddete bakış açısı olarak gösterilebilir. Ama bu eleştirilerin bir çoğu filmin asıl amacı görmezden gelinerek yapılmış yıkıcı amaç taşıyan eleştirilerdir. Kubrick'in filmdeki amacını şöyle özetleyebiliriz; her insanın içinde şiddet arzusu vardır, bu inkar edilemez bir gerçektir. Filmin şiddete bakış açısı ise sanat toplumsal yabancılaşma üzerinedir. Baş karakter Alex'in bir Beethoven hayranı olması, onun resmine her baktığında gözlerinde şiddeti görmesi, 9. senfoniyi dinlediğinde bir şiddet eyleminden sonraki rahatlığı hissetmesi, sanatta şiddet temasından izler taşıdığına yeterli bir kanıttır. Ayrıca soymak için girdiği evde sanat hayranı olduğunu ileri süren kadının Beethoven büstü ile Alex'i kovalaması da sanat, şiddet ve ironiyi birbiri ile bütünleştiren bir imgelemdir. Öte yandan toplum yapısı Alex'i şiddete de sürüklemiştir. Çünkü aksi takdirde arkadaşlarıyla ilişkileri kesilecek, 'Gülüver'ini (kafasını,zekasını) istediği zaman, istediği gibi kullanamayacaktır (filmdeki cinsel ilişkilerde de bir şiddet arzusu görülür. Alex'in iki genç kız ile olan, hızlıca gelişen ve bir anda biten ilişkisini hatırlayalım.). Fakat filmde gelişen olaylar nedeniyle şiddet arzusunu kaybeden Alex toplum tarafından reddedilmeyi, itilmişlik duygusunu hissedecek ve ironi filmin tümüne yayılacaktır.

11-07-2010 09:11 ÖS RE: A clockwork Orange (Otomatik Portakal)
Kullanıcı Avatarı

shinedoctrin
İnsan :)

Katılım Tarihi: 19.11.08

Uyarı seviyesi 0
Doğru film, özel film. Güzel de film. Teşekkürler paylaşım için Clementine.

Atlanilacak Forum:
Forum powered by fusionBoard
Bu Başlığı Paylaş
URL:
BB Kodu:
HTML:

Forumdan Rastgele Başlıklar
Mudhoney, Jimi Hendrix'e film çekilirse., Apocalyptica - I don't care, Burak Gürpınar, The Fall Of Every Season, Radiohead şarkı sözleri, 13 haziran 2008 mark knopfler istanbul konseri, Bu VATAN Hepimizin, Barış Manço'nun gt ettiği spiker., Kimaera, sokak davlumbazı, RED ALERT 2 & YURİ'S REVENGE(expansion pack), Küçük İskender, Galatasaray FIBA EUROCUP Şampiyonu!, The Sins of Thy Beloved, Little Big Planet, Karikatürler 2 ..., Ölüm anında insan ne hisseder?, Bunalım esnasında dinlenmemesi gereken şarkılar.., Kırık kol :( :D